interview

Helga van Leur IJskap copy.jpg
 
 

 

Helga van Leur gaat met ons mee op orkanenjacht

ENT: Wat heb je eigenlijk met extreem weer?

Helga:

De natuur is zo krachtig en wij leven in en met de natuur. Het zit in ons DNA om ons aan te passen aan de omstandigheden. In extreem koude of warme landen leven ook mensen. Als je de natuur van zijn meest extreme kant meemaakt, dan voel je die kracht; je ruikt het, hoort het, proeft het. Het is het intense gevoel dat je leeft.

ENT: Wat was voor jou het mooiste moment?

Helga:

Dat was toen ik een week kampeerde op de ijskap van Groenland. Je denkt dan dat ijs is bevroren en je niets hoort in die ijzige omgeving. Maar het tegendeel is waar: je hoort continue water stromen, zelfs als de temperatuur ruim onder nul is. Roet- en stofdeeltjes op het ijs nemen warmte van de zon op en zorgen voor kleine smeltpoeltjes. Die groeien uit tot riviertjes maken en die snijden dwars door de ijskap heen. Heel bizar. Als je op de ijskap loopt, ben je altijd op zoek naar houvast. In de dalen ligt sneeuw en is het niet zo glad, maar juist wel gevaarlijk want je ziet niet of er alleen maar een dun ijslaagje onder zit waar je doorheen kan zakken. En als je eenmaal koude, natte voeten hebt, duurt het wel even voor je ze weer op temperatuur hebt. We sliepen ook een nacht naast de ijskap en toen regende het de hele nacht. Je hoort het ijs continue kraken, alsof je in de verte het gerommel van onweer hoort aankomen. Er is de hele tijd geluid te horen. Dat maakt wel indruk.

antarctic-cold-glacier-220030.jpg

Ik had mijn nieuwe videocamera op een steen gezet om beelden te maken, terwijl wij aan het rondlopen waren. Even later brak met een enorm gebulder een enorm stuk ijs af van de kap. Vol adrenaline ben ik naar mijn camera gerend, ben een keer hard gevallen, maar ik voelde niets. Met de camera in mijn hand stortte er een tweede stuk in. Uiteindelijk heb ik twee video’s: één van neerstortend ijs met natuurgeluid, een ander met trillend beeld (adrenaline!) en een juichende groep mensen die iets zeer bijzonders zagen. Het was briljant. Ik was blij dat dit meemaakte, want daar kom je toch uiteindelijk voor. De Groenlandse ijskap die overal aan het afkalven is. Filmen heeft als extra voordeel dat je het kan terugzien. Op zo’n bijzonder moment gaat je focus maar naar één ding, je hyper alert en je valt volledig terug op je automatismen. Later kan je alle details nog eens terug zien.

dry lake.jpg

ENT: Waarom ben je betrokken bij duurzaamheid en klimaatverandering?

Helga:

Ik vind dat wij slechts een onderdeel zijn van de natuur en dat we een goede balans moeten vinden. We vergeten dat soms als we bijvoorbeeld een huis ergens bouwen en gaan kopen klagen over de aanwezige dieren en insecten. Maar we zijn gewoon een onderdeel van die natuur, te gast op die plek en ons realiseren dat we invloed hebben op de biodiversiteit.

Op de politiek heb je geen invloed, maar je kunt wel zelf wat doen. Je kunt zelf de controle in de hand nemen en positief met dingen bezig zijn. Wat kun je zelf doen? Ik sta daar ook heel pragmatisch in, je kunt je geld ook maar één keer uitgeven en we moeten dus ook duurzaam met onze planeet omgaan.

Hurricane_Irma_and_Jose_(36429922693).jpg

ENT: Wat vind je van Extreme Nature Tours?

Helga:

Ik ga mee naar de orkanen in september 2018! Een orkaan is één van de meest krachtige natuurverschijnselen die je niet moet onderschatten. Daar ga ik daar alleen heen met iemand die daar verstand van heeft. Bij jullie zitten precies de juiste mensen die ik volledig vertrouw. Ik weet wie er achter zitten en wat de intenties zijn. Jullie realiseren dat je impact hebt op de CO2-uitstoot en jullie gaan dat netjes dubbel compenseren. Zo doe je ook wat terug terwijl je een prachtige reis kunt beleven. Ik ben ook altijd heel benieuwd of we de mensen daar kunnen helpen, of wat er in hen omgaat. Het is voor mijzelf ook een leerschool. En ik hoop natuurlijk heelhuids met prachtige verhalen terug te kunnen komen!